Direct naar de inhoud van deze pagina

Verzekeringen, vergoedingen & VOG

Verzekeringen

Voor een vrijwilliger is het natuurlijk belangrijk verzekerd te zijn tegen de risico's die dat met zich mee kan brengen. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Lees alles over verzekeringen >

Vergoedingen

Vrijwilligerswerk is nooit bedoeld om economisch voordeel op te leveren. Maar er zijn wel vergoedingen mogelijk. Het kan gaan om gemaakte onkosten die je kunt aantonen, zoals reiskosten, papier of postzegels. Ook kan het een vergoeding zijn voor kosten die je niet hoeft aan te tonen.

Lees meer over vergoedingen >

VOG

Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Uit zo'n verklaring blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een bepaalde functie of taak.

Organisaties vragen steeds vaker aan hun vrijwilligers of ze zo'n VOG willen overleggen. Soms is dat voor hen zelfs wettelijk verplicht.

Een VOG kan worden afgegeven aan personen en aan rechtspersonen (bedrijven of organisaties). Als iemand een VOG aanvraagt, gaat de organisatie Justis onderzoeken of diegene in het verleden met justitie in aanraking is geweest.

Als vrijwilliger krijgt je in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de vacature die je wilt vervullen.

Je haalt een VOG bij de gemeente. In principe betaalt de organisatie de aanschaf ervan.

Vrijwilligers die met minderjarigen werken kunnen de kosten voor een VOG vergoed krijgen via een regeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De vrijwilligersorganisatie moet hiervoor aan een aantal criteria voldoen. Meer informatie op www.justis.nl/producten/vog/GratisVOGvoorvrijwilligers

Hier kun je de verklaring aanvragen:

http://etten-leur.nl/Productcatalogus/Producten/UVWXYZ/Verklaring_Omtrent_Gedrag