Direct naar de inhoud van deze pagina

Nieuwe uitdaging

Iemand helpen is dubbel winst

Iemand helpen is dubbel winst

Etten-Leur- Iemand helpen is dubbel winst. Dit is in de maanden mei en juni het motto van Etten-leurvoorelkaar (voorheen de Vrijwilligerscentrale). Patricia de Jong (44) uit Etten-Leur kan zich hier helemaal in vinden: "In het begin dacht ik: de psychiatrie, daarheb ik niks mee! Maar nu blijkt het echt leuk en ik krijg er veel voor terug. In die zin is het echt win-win!"

Patricia vertelt enthousiast en met betrokkenheid over haar vrijwilligerswerk bij de GGZ. Ze is daar eind vorig jaar mee begonnen, eerst om het uit te proberen, maar intussen gaat ze er graag mee door.

"Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Daarom had ik me ingeschreven op de website www.etten-leurvoorelkaar.nl. Mijn part time werk als verpleegkundige biedt na 26 jaar niet meer echt nieuwe prikkels. Ook mijn kinderen hebben me steeds minder nodig!" Kortom, naar eigen zeggen besloot Patricia dat het tijd werd om uit haar "comfortzone" te komen en enkele uren vrijwilligerswerk te zoeken.

"Er waren veel vacatures op de website, voor van alles en nog wat! Maar toen ik een reactie kreeg vanuit de GGZ was ik nieuwsgierig genoeg om gewoon maar eens het gesprek aan te gaan. Ze vroegen me voor gezelschap van mensen met zwaardere problemen. Het gesprek verliep heel positief. Toch was het in het begin nog even schrikken, maar ik heb doorgezet. En intussen kan ik zeggen dat het me veel oplevert!"

Je beseft hoe goed je het zelf hebt.

Volgens Patricia bestaat het werk vooral uit "jezelf zijn" en samen met de cliënten koffie drinken, een beetje kletsen, wandelen en boodschappen doen. Wat is haar persoonlijke winst?

"Je gaat beseffen hoe goed je het hebt! En je krijgt een bredere kijk op het leven. Je ontmoet mensen met een heel andere invalshoek dan jij. In het begin zijn ze afwachtend, maar als jij je open stelt doen zij dat ook steeds meer en krijg je hun vertrouwen. Zo leer je ook jezelf beter kennen. En je ervaart echte dankbaarheid voor het contact!"

De uurtjes vrijwilligerswerk bevallen Patricia zo goed dat ze ook nog `maatje` is geworden van een verstandelijk beperkte man bij Amarant. `Dat was weer heel anders. Meteen gezellig! Hij belt me zelf om samen iets te gaan doen, is attent en toont zijn blijdschap en dank heel direct!`

Naast de begeleiding die ze als vrijwilliger krijgt bij de instellingen, heeft Patricia de cursus "Zicht op psychiatrische problemen".Het is een van de cursussen die Etten-leurvoorelkaar vrijwilligers aanbiedt.

"Ik hoef natuurlijk niks met therapie te doen, maar ik heb toch veel aan die cursus gehad. Je komt meer te weten van allerlei problemen en gedragingen die mensen zoal kunnen hebben!" vertelt Patricia.

Foto-onderschrift: Patricia de Jong: mijn vrijwilligerswerk is win-win!

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen