Het verbindende initiatief van Etten-Leur
Kun je wat vertellen over jezelf en je achtergrond in vrijwilligerswerk?
Nellie: “Ik ben altijd bezig geweest met mensen verbinden. Voordat ik met Samen Soepen begon, was ik vijftien jaar actief bij de Appelkring, zelfs een tijd als voorzitter. Daar zag ik hoe belangrijk het is dat mensen elkaar ontmoeten en voor elkaar iets kunnen betekenen. Ik heb ook jaren gewerkt bij Amarant. Zo heb ik het project Stekkie opgezet, een initiatief om mensen te helpen de stap naar sociaal contact te zetten.”
Het ontstaan van Samen Soepen
“Het idee ontstond tijdens de coronaperiode”, vertelt Nellie. “Toen veel mensen thuiszaten, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om zodra het kan mensen weer samen te brengen. Ik ben altijd al bezig geweest met het verbinden van mensen, en dacht: ‘Hoe kan ik een laagdrempelige manier bedenken om dit te doen?’ Zo kwam ik op het idee van soep: iets dat iedereen lekker vindt en waar je makkelijk met anderen aan tafel kunt zitten.”
Hoe kreeg je Samen Soepen van de grond?
Nellie: “Na wat zoeken op het internet vond ik een bestaande Samen Soepen ergens anders in het land daar heb ik de tips en een stappenplan van, zoals het vinden van sponsoren en vrijwilligers. Ik heb contact gelegd met de KBO voor vrijwilligers en vond snel de eerste locatie, De Linde. We prikten een datum en plaatsten een aankondiging op Facebook. Daarna ging het eigenlijk heel snel. Dankzij diverse lokale sponsoren konden we het gratis aanbieden de deelnemers kunnen een vrijwillige bijdrage doen zodat we nog jaren door kunnen gaan. Op dit moment zijn we actief op vier locaties waar één keer per maand Samen Soepen plaatsvindt. Dit is in Ut Praotuis, De Hasselbraam, De Nobelaer en De Linde. Dit doe ik samen met 45 andere vrijwilligers!
Wat maakt Samen Soepen zo bijzonder voor de deelnemers?
Nellie: “Het is prachtig om te zien hoe deelnemers elkaar leren kennen en zelfs vriendschappen opbouwen. Sommige vrijwilligers ontmoeten elkaar nu ook in hun vrije tijd. Het is niet alleen het eten, maar vooral de gesprekken en de sfeer die Samen Soepen uniek maken. Ik zorg bewust voor een warme en gastvrije omgeving, zodat mensen zich direct op hun gemak voelen. Gewoon binnenkomen en aan tafel schuiven, dat is het idee. Ik wil dat iedereen zich gehoord en gezien voelt.”
Samen Soepen laat zien hoe waardevol kleine ontmoetingen kunnen zijn
Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
Nellie: “Vrijwilligerswerk geeft je zoveel terug. Het is niet alleen voldoening, maar ook de kans om anderen écht te leren kennen. Als je twijfelt, wil ik zeggen: gewoon doen. Begin klein en kijk wat er mogelijk is. Samen Soepen laat zien hoe krachtig en waardevol die kleine ontmoetingen kunnen zijn.”
Hoe kunnen mensen zich aanmelden?
Nellie: “Mensen kunnen zich heel eenvoudig aanmelden via onze website SamenSoepen - Homepage en facebookpagina. Iedereen is welkom!” Wil je je inzetten als vrijwilliger meld je dan aan via onderstaande link
Ben jij een van onze ingrediënten?
Bij Samen Soepen creëren we samen iets moois, geïnspireerd door het oude verhaal van de soepsteen: een groep mensen die samen soep maken van een simpele steen, door het delen van hun tijd, kennis en ingrediënten ontstaat er een voedzame maaltijd voor iedereen.
Samen maken we soep die niet alleen verwarmt, maar ook verbindt.
We vertellen je er graag meer over.
Roger houdt de buurt netjes
Onlangs spraken we met een betrokken inwoner van de wijk Hooghuis die zijn vrije tijd inzet om zowel de straten van Etten-Leur schoon te houden als er te zijn voor bewoners van een verzorgingstehuis. Met veel passie vertelt hij ons hoe hij zich inzet voor zijn buurt en hoe het allemaal begon."Het begon zo'n anderhalve maand geleden," begint hij. "Ik zag steeds meer afval op straat liggen en dacht: 'Als niemand het oppakt, voel ik me wel geroepen om dat te doen.' Ik had de tijd, dus waarom niet? Via Henk, mijn contactpersoon afval vanuit de gemeente, kreeg ik al snel de benodigde spullen: een knijper, een fluorescerend vest, handschoenen, een ijzeren vuilniszakhouder en een rol rode vuilniszakken met het logo van de gemeente Etten-Leur erop."Hij legt uit hoe goed het georganiseerd is: "Er is een app waar alle straten in vermeld staan. Als je begint aan een straat, tik je gewoon op 'oké' en de straat kleurt groen. Het is overzichtelijk en goed geregeld!Het mooie is dat er geen verplichting is; je kan zoveel doen als je zelf wilt wanner je dit wilt. Soms maak ik een kleine ronde van 15 minuten, andere keren besteed ik er meer tijd aan. Het belangrijkste is dat ik een bijdrage lever aan een schone buurt."Zijn werk heeft volgens hem direct effect: "Hoe schoner de straat, hoe minder mensen geneigd zijn om hun afval zomaar naar buiten te gooien. Dat zie je meteen. Het geeft voldoening, en je ziet echt dat het verschil maakt."Maar zijn vrijwilligerswerk stopt daar niet. Elke woensdagmorgen zet hij zich ook in voor de bewoners van verzorgingshuis Het Anbarg. "Ik wandel met de mensen in een rolstoel, vaak met een groep van tien tot twaalf mensen. We maken een rondje door het centrum, naar Intratuin of soms gewoon in de buurt. Daarna drinken we gezellig een kopje koffie in de Anbarg of in de Schaapskooi. Het is een kleine moeite, maar negen van de tien keer krijg je een glimlach terug. Dat maakt het zo waardevol."Hij vertelt verder over zijn ervaring met de bewoners, vooral degenen met lichte dementie: "Ze zijn zo makkelijk te motiveren. Je hoeft alleen maar vriendelijk en geduldig te zijn. Het geeft mij zoveel voldoening om hen een fijne ochtend te bezorgen. Veel mensen in verzorgingshuizen komen bijna nooit buiten, en ik gun ze echt dat kleine pleziertje." "Als niemand het doet, dan doe ik het wel!"
Lees het verhaal