Creatieve Werkplaats
De creatieve werkplaats, een unieke ontmoetingsplaats voor mensen met geheugenproblemen
Tekst: Marloes Nijland
Een bijzondere plek in Etten-Leur, zo mag je de creatieve werkplaats in wijkgebouw Ut Proatuis gerust noemen. Hier mogen mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers even loskomen van de dagelijkse beslommeringen door creatief bezig te zijn. Drijvende kracht achter de creatieve werkplaats zijn Jeanne en Els. Ondersteund vanuit Surplus door Linda Deckers zorgen zij voor een fijne, veilige omgeving voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblematiek. Met plezier en bewondering luister ik tijdens mijn interview met Jeanne en Linda naar wat de creatieve werkplaats voor Etten-Leur betekent.
Een plek voor mooie ontmoetingen
Op de creatieve werkplaats geven gekwalificeerde kunstenaars workshops op het gebied van tekenen, schilderen en andere creatieve bezigheden. Dat gebeurt om de twee weken op maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in Ut Proatuis (Achter de Molen 17). Ook mantelzorgers zijn van harte welkom. De creatieve werkplaats geeft ze de mogelijkheid om op een andere manier contact te maken met hun geliefden. En samen plezier te beleven. Want creatief bezig zijn met kleur en vorm raakt andere emoties dan woorden alleen.
Overleg dementievriendelijke gemeente
De creatieve werkplaats is zeven jaar geleden ontstaan tijdens een overleg over dementievriendelijke gemeente. Jettie, de voorganger van Linda bij Surplus, opperde toen het idee om te brainstormen over nieuwe initiatieven. Jeanne zat destijds bij het overleg uit eigen interesse in de doelgroep. Zonder erover na te denken zei ze ja op de vraag voor de brainstorm. Dat was in januari. In september ging de creatieve werkplaats van start. Jeanne zorgt vanaf het begin samen met Els voor de organisatie en het warme welkom van deelnemers en mantelzorgers. Tijdens de workshop krijgen ze hulp van in totaal zeven vrijwilligers.
We kijken naar de mens zelf
Tijd en aandacht voor iedereen
Jeanne vertelt: “Ik heb al zeker veertig jaar eigen interesse in mensen met dementie, naast het feit dat mijn man met deze ziekte kampte. Je kunt nog zo goed contact met ze leggen, alleen gaat dat op een andere manier. Ik wilde mensen daarom een warme, rustige en veilige ontmoetingsplek bieden waar ze weer even zichzelf kunnen zijn. Dat is ons gelukt met de creatieve werkplaats. Iedereen is hier welkom. We kijken naar de mens zelf, en vergeten de mantelzorger niet. We hebben tijd en aandacht voor iedereen. Elk mens wil gezien worden, zeker als ze problemen met het geheugen hebben, door bijvoorbeeld dementie of niet-aangeboren hersenletsel. Denk je eens in hoe het moet zijn als er altijd chaos in je hoofd is. Verwarrend toch? En ook mantelzorgers verdienen onze aandacht. Zorgen is op sommige momenten zwaar. Dat weet ik uit ervaring.”
Persoonlijke aanpak werkt
Jeanne werkt heel zorgvuldig bij aanmeldingen van nieuwe deelnemers. Ze belt ze eerst op om een afspraak te maken om bij ze thuis kennis te maken. “Om ze te leren kennen, te horen waar ze behoefte aan hebben en te vertellen wat we met de creatieve werkplaats te bieden hebben. Het is de eerste stap naar persoonlijk contact. We willen dat ze zich op hun gemak voelen als ze bij ons binnenstappen. Daar zorgen we voor een fijne, warme en gemoedelijke plek. Als het nodig is, zetten we tijdens de workshop tafels apart zodat iemand met minder prikkels creatief bezig kan zijn. We maken het iedereen zo goed mogelijk naar zijn zin. Zo ontstaat er contact en plezier samen.”
Organisatie buiten workshops zelf
Jeanne en Els doen samen de organisatie rondom de creatieve werkplaats. Dat betekent vooruitdenken, kunstenaars benaderen, roosters maken en het contact met mantelzorgers/naasten onderhouden. Els verzorgt de administratie en financiële kant waar ze ook mee te maken hebben. Ondersteuning is er vanuit Surplus in de persoon van Linda Deckers. Ook zij heeft persoonlijke ervaring met dementie, waar haar beide opa’s mee kampten. Ze keek in die periode uit zichzelf al verder dan de geheugenproblemen. De passie van zowel Jeanne als Linda om deze mensen te laten zijn wie ze zijn, is voelbaar tijdens ons gesprek. Ze zitten vol prachtige verhalen over de omgang met mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Dat ze oog hebben voor iedereen, draagt ongetwijfeld bij aan het succes van de creatieve werkplaats. Een plaats in onze gemeente die hopelijk nog jaren en jaren bestaat.
Kom jij het team versterken?
“Els en ik werken heel goed samen,” vertelt Jeanne tot slot. “Maar extra hulp in de organisatie zou van harte welkom zijn. We zoeken mensen die nu al met ons mee willen draaien, zodat ze in de toekomst, op het moment dat het nodig zou zijn, ons werk kunnen overnemen. Dat geeft ons rust. De creatieve werkplaats kan hierdoor ook na ons vertrek blijven bestaan. Deze doelgroep verdient dat. Het is zo’n fijne plek voor ze. Onmisbaar.”
Spreekt de creatieve werkplaats je aan en wil jij Jeanne en Els helpen? Of ben je nieuwsgierig of de organisatie iets voor jou zou zijn? Aarzel niet en stuur je bericht naar [email protected].
Zelf deelnemen?
Wil je zelf gebruikmaken van de creatieve werkplaats of ken je iemand die hier interesse in zou hebben? Ook dan kun je bericht sturen naar [email protected] of bel naar het steunpunt van Surplus: 076-5019107. Je kunt vragen naar Linda Deckers of een terugbelverzoek achterlaten. Er is voor de creatieve werkplaats geen indicatie nodig. Aanwezig zijn bij een workshop kost € 5 per keer. Dat is inclusief drinken en materiaal.
Maatjes Linde en Marlinde
Maatjes Linde en Marlinde Twee jaar geleden kwam er op tv een spotje voorbij over een maatjesprogramma. Zelf had ik eigenlijk nog nooit zoiets gedaan en ik kende ook niemand in mijn vriendenkring die aan vrijwilligerswerk deed. Via wat online research kwam ik uit bij Buddies van HandicapNL. Buddies van HandicapNL is een organisatie die jongeren met en zonder mentale en/of fysieke beperking samenbrengt. Ik was nog nooit in mijn leven echt in contact gekomen met iemand met een mentale beperking en was hier erg benieuwd naar. Daarnaast wilde ik ook graag een steentje bijdragen. Na wat mail contact werd er een match gemaakt tussen mijn interesses en die van mijn potentiële Buddy. Al snel volgde de eerste afspraak met Marlinda. Marlinde is dé grootste kermis-fan Op nog geen vijf minuten fietsen van mijn huis kwam ik bij een woongroep aan. Daar had ik de eerste kennismaking met Marlinda. Het klikte gelijk, we hebben gekletst en thee gedronken en gelijk een volgende afspraak gemaakt. Al twee jaar spreken we een keer in de twee weken af om iets leuks te doen. Vaak gaan we: wandelen, knutselen, een ijsje eten, naar de stad of gezellig een filmpje kijken. En het is nog steeds hartstikke gezellig! Ook wordt er twee keer per jaar iets georganiseerd voor Buddies van HandicapNL waar we gratis aan mee mogen doen. Het leukste wat Marlinda en ik ooit samen hebben gedaan is naar de kermis in Etten-Leur. Hoewel ik zelf niet zo'n kermis fanaat ben, ging ik hier met Marlinda naartoe omdat zij dé grootse fan is. Samen hebben we heel de dag dubbel gelegen om het spookhuis en alle attracties waar ik uiteindelijk zo duizelig van werd, dat Marlinda nog maar een paar rondjes zonder mij is gegaan. Ik vind het belangrijk dat iedereen in Nederland een maatje heeft om iets mee te ondernemen. Want in je eentje naar de kermis gaan, daar is toch niks aan? Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij ook iets doen voor een ander? Bekijk hier de hulpvragen in jouw buurt! Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal